Anytone cihazımızdaki bazı detay ayarların ikincisinde Optional setting altında yer alan “Other” sekmesinden bahsedeceğim. Burası daha çok analog severlerin ilgisini çekecek bir bölüm diyebiliriz. Digital bölümü etkileyen ayarlar da var tabi. Cihazımızı güzel ayarlayabilmek için bu bölüme de hep beraber biraz göz atalım.
“Address Book Is Sent With Its Own Code” Sanki bu özellik son dakikada alelacele buraya konmuş gibi duruyor 🙂 Bu özelliği açınca telsiz ANI kodu gönderdikten sonra address book te seçilen ID numarasını da gönderdiği ANI kodunun sonuna ekliyor. Örneğin ANI kodumuz 12345 olsun. ID numaranız da 987 olsun. ON konumuna getirdiğimizde telsiz ANI kodunu “12345-987” olarak gönderiyor. Çok ta bizi ilgilendiren bir özelik değil.
“TOT” Bu maksimum mandala basma süresidir. Cihazın ısınmasını engellemek için faydalı bir özellik. Bende 90 saniye ayarlanmış durumda. Çok fazla konuşmayı sevenler 120 saniye yapabilir 🙂
“Language” Cihazın dili.
“Frequency Step” Frekans modunda cihazın her frekans arasındaki geçiş aralığıdır. Analog sistemlerde 25 kHz Digital sistemlerde 12.5 kHz yeterli gelecektir.
“SQL Level(A)” Üstteki kanalın squelch seviyesi
“SQL Level(B)” Alttaki kanalın squelch seviyesi
“TBST” Tone Pulse Frequency. Mandala basılı iken PF1 (PTT’nin altındaki tuş) tuşuna basılınca karşı tarafa seçtiğiniz frekansta ses gönderir. Bu ses bazı sistemlerde röleyi açmak yada başka bir fonksiyonu harekete geçirmek gibi işlerde kullanılabilir.
“Analog Cal Hold Time(s)” Bu özellik digital kanallardaki hold time a benzer bir özelliktir. Analog kanalda bir konuşma bitince ekranda belirtilen süre kadar hattı aktif tutar. Bu esnada ekrandaki “ANA” yazısı turkuaz renkte kalacaktır. Bu da sizin son çağrının nereden geldiğini görmenizde faydalı olacaktır.
“call channel is maintained” Bu özelliği bende tam olarak çözemedim. Mantık olarak siz üstteki A kanalında iken alttaki B kanalına çağrı gelirse mandala basınca otomatik alt taraftan göndermesi gerekir gibime geliyor. Yakında öğreniriz. 🙂
“Priority Zone A” Üst bant için öncelikli zone numarası.
“Priority Zone B” Alt bant için öncelikli zone numarası.
“Mute timing” Key functions dan herhangi bir tuşa mute (sessizlik) fonksiyonu atanmış ise burada yazan süre kadar sonra sessizlik kalkacaktır.
“choose working mode” Bizler amatör olduğumuzdan amatör modu seçmeliyiz. zaten profesyonel kullanıcılar bizler kadar özgür olamayacaklarından onların işlevselliği amatör moda göre daha düşük olacaktır.
“Encryption type” Digital modda ki şifreleme tekniğini seçmekle ilgili. Gene Amatörlerin kullanmayacağı bir uygulama.
“TOT Predict” Yukarıda TOT seçeneğinde verdiğimiz sürenin sonuna yaklaştığında telsiz biplemeye başlayacaktır. yani “süre bitiyor konuşmanı toparla” der gibi 🙂
“TxPow Agc” Eğer telsize gelen sinyalin seviyesi çok yüksek ise telsiz de gönderme gücünü otomatik olarak düşürecektir. Bu röleye yakın olmanız durumunda pilden tasarruf yapmanızı sağlayacaktır. Cİhazlarımızı mümkün olduğunca düşük güçlerde kullanmayı alışkanlık haline getirmemiz lazım.
Telsiz aynı zamanda profesyonel kullanıma da yönelik olduğundan bazı özelikler bizlere hitap etmiyor. Bunu göz önünde bulundurmak önemli.
Bol QSO’lu günler…
TA5IKT
73…