AyarlarCihaz Ayarlamaları

TYT MD-390 MODEL TELSİZLER İÇİN TÜM TÜRKİYE’Yİ KAPSAYAN KÜTÜK

Türkiye’deki Aktif Tüm Dijital ve Analog Roleleri Kapsayan Ayrıntılı Programlama

Tüm amatör arkadaşlara selamlar; Ben Serkan Salman şuan Gaziantep’te ikamet etmekteyim ve TA8DSS çağrı işareti ile aranıza yeni katıldım. Ben ve arkadaşlarım özellikle arazi sürüşleri, kamplar ve uzun yolculuklar yanında olası afet – acil koşullarında iletişim sağlamak amacı ile Amatör Telsizcilik Belgesi almaya karar veren bir grup motosiklet kullanıcısıyız. Amatör arkadaşlarımızdan TB1TKG Kunter Gürel’in araştırmaları sonucu maliyet etkin olduğunu düşündüğümüz TYT-MD- uv390 model telsizi almaya karar verdik. GPS özelliği de olan bu cihaz tüm ihtiyaçlarımızı karşılayacak gibi duruyordu. Ancak biz yeni amatörler için analog ve dijital programlama yanında, dijital roleye erişim ile ilgili sorunlar biraz kafa karıştırmıştı. Böylece bir hotspot edinip bolca video ve yazı inceleyerek bu durumu aşmaya karar verdim. Ancak firmanın CPS dosyasını incelediğimde bazı aksaklıklar fark ettim. Çok kolayca yapmam gereken bazı işlemlerde devamlı hata alıyordum; örneğin bir contact sildiğimde tüm kişiler kanallardan kayıyor, toplu ayar yapamıyor veya Zone’ların yerlerini istediğim gibi değiştiremiyordum. Bununla birlikte aynı TG grup veya kişiler için her dijital role frekansı üzerinden farklı kanal açma ihtiyacı işleri oldukça zorlaştırmıştı. Sabit bir bölgede ikamet ediyorsanız bu belki çok sorun değil ancak seyahat etmeyi seviyor ve telsizi yanınızdan ayırmıyor iseniz bu bir problem gibi duruyordu. Her ne kadar tüm bu işlemleri direkt telsizden manuel programlama ile yapabiliyor da olsanız, cihazı tanıyan arkadaşlar bilir bununda başlıca zorlukları mevcut. Dolayısıyla kendi arkadaş çevremde DMR kullanımına ilginin azaldığı hatta hotspotu olan arkadaşların bile hotspotlarını bir kenara attıklarına şahit oldum. Bende Türkiye’nin her yerindeki şuan aktif olan dijital roleler yanında analog rolelerinde olduğu bir kütük yapmaya karar verdim. Bu kütük daha çok DMR odaklı hazırlandığından ulusal amatör bölgelere göre ayrım yapmadım. Çünkü her Zone belli sayıda kanal limitine izin verdiğinden bazı bölgelerdeki yoğun dijital roleler maksimum kanal limitine ulaştı. Üstelik bu dosyada arkadaşınız olarak private call yapabileceğiniz sadece bana ait bir kanal açıldı. Yani kendi arkadaş grubunuz için hala kanal açmaya ihtiyaç duyacaksınız. Dolayısyla kanal sayınızı her zone içinde daha da artacak. Bu arada programı yükleyen arkadaşlar bana çağrı çeker ise çok sevinirim tanışmış oluruz : )

General Setting kısmından Radio Name = Çağrı İşaretinizi; Radio ID =DMR ID’inizi eklemeyi unutmayınız.

Şimdi biraz kütükten bahsedelim. Öncelikle kütüğü yükler yüklemez General Setting kısmından kendi DMR ID ve call sign’ınızı girmeyi unutmayınız. Cihazın  ekranında A ve B kanalı mevcut; A kanalına ilgili bölgenin analog rolelerini, B kanalına ise yine o bölgede mevcut ise dijital kanalları ekledim. Ancak yine de A kanalı sonunda DMR testi yapabileceğiniz bir kanal (DMR Test : 284997), 91 gibi yoğun TG’lerden çıkabilmeniz için bir kanal (Clear DMR : 4000), ilgili dijital roleyi kapsayan bir TG9  VE 112 Acil kanalı ekledim. Ancak lütfen 112 acil kanalına acil durumlar dışında çağrı atmayınız. Bunun yanında hiçbir TG grupta test için çağrı çekmenize gerek yok çünkü her zone içerisinde hem A hem B kanalında DMR testi yapabileceğiniz (DMR Test : 284997) kanal mevcut. Bu kanala dilediğiniz gibi kimseyi rahatsız etmeden çağrı çekebilirsiniz, sesiniz size geri geliyor ise her şey yolunda demektir. Analog rolelerin bilgileri AKRAD, TRAC resmi sitelerinden alındı. Bu frekans bilgileri güncel olmayabilir. İl bazında kontrol edilip güncellemeye ihtiyaç duyulabilir veya şuan rolelerde arızalı olup aktif olmayan çıkabilir. Örneğin bayramda Van’a motosiklet gezisi düzenledim ve göl (deniz :)) kenarında Van için kayıtlı roleden kuyruk sesi alamadım. Yine A kanalına roleler dışında lokal kullanmak üzere 3 tane VHF ve 3 tane UHF simplex kanal ekledim.

Ege bölgesindeki kanalların listesi. Örneğin Manisa ilindesiniz ve Ankara TG’a çağrı çekmek istiyorsunuz. Önce ‘DMR Test 35N-45’ ile bağlantınızı test edip, herşey yolunda ise ‘Ankara 35N-45’ kanalından çağrınızı çekebilirsiniz. Ancak İzmir güneyine indiğiniz noktada artık ‘Ankara 35S’ kanalı işinizi görecektir.

B kanalı ise tamamen dijital kanallardan oluştu. Tabi buraya her TG grup eklenmedi başlıca dünya, avrupa, İstanbul, Ankara gibi gruplar dışında ilgili bölgenin TG grupları örneğin Bursa’da iseniz Bursa TG eklendi. Bunun dışında her Pazar çevrim yapılan 0. Bölge her zone’a eklendi. Tabi sizler kendi ihiyacınıza göre bu grupları silebilir veya daha fazlasını ekleyebilirsiniz. Mesela ben arada Japonya ile konuştuğum için 440 TG ekledim. Japonca öğreniyorum : ) Ayrıca genelde en sessiz bölgeleri (8. Bölge gibi) zonelara eklendi, belki amatör bir grup arkadaşınızla QSO yapmak istersiniz diye. Bütün bunların dışında zone sıralamasında en son ‘Hotspot’ adı altında bir zone açtım, bunun nedeni ise eğer bir hotspot sahibi iseniz veya almak istiyorsanız kolayca burdaki tüm kanallara topluca (bunu nasıl yapacağınızı ileride anlatacağım) kendi hotspotunuzun frekans bilgilerini girerek bu zonu kullanabilirsiniz. Dijital role verilerinin hepsi brandmeister.network (BM) sisteminden çekildi ve sıklıkla aktif olan roleler kaydedildi. Ancak bu roleler zaman zaman offline olabiliyor. Rolelerin aktif olup olmadığını https://ham-digital.org/dmr-rptr.php?ctry=TUR linkinden takip edebilirsiniz. Bunlara ek olarak dijital roleler ilişkili hazırlanan kanallar bulunduğu ilin plaka numarası yazılarak başlıklandırıldı. Birden fazla dijital rolenin kayıtlı olduğu Sakarya, Ankara, İzmir gibi bazı illerde BM’ye girilen role lokasyonları baz alınarak, plaka yanına harflendirme yapıldı. Örneğin 35N İzmir kuzey, 35C İzmir merkez, 35S İzmir güney gibi. İstanbul için ise 34 Çamlıca, 34A Avcılar dijital rolesi için isimlendirildi. Uygulama sırasında komşu bölgelerden faydalanmak akıllıca olabilir; örneğin İstanbul anadolu yakası güney sahil hattında iseniz muhtemelen Yalova dijital rolesi kapsama alanında olabilirsiniz. Ayrıca seyahatler sırasında kullanım kolaylığı olsun diye telsiz mandalının üst ve altındaki düğmelere sırasıyla zone + ve zone – özelliği atadım.

Kanallar ekranda bu şekilde gözükecektir. Yukardan aşağıya sırasıyla; A kanalı, B kanalı ve Zone ismi.

Bununla beraber daha önce de söylediğim gibi kendi arkadaşlarınız için bulunduğunuz bölgeye ait role bilgilerini kullanarak bu dosyadakine benzer kanallar oluşturmalısınız. Bunun dışında dosyada ilginizi çekmeyen kanalları, zoneları silebilir veya yer değiştirebilir, yeni TG grupları ekleyebilirsiniz. Ancak firma ilgili CPS aracılığı ile bunları yaparken mevcut kanal bilgilerinin doğru kaldığından emin olun. Bu tarz revizyonlar, contact list güncellemesi ve toplu kanal bilgilerinin değiştirilmesi gibi durumlarda kullanabileceğiniz bir program linkini buraya bırakıyorum, ben epey faydasını gördüm (http://n0gsg.com/contact-manager/). Son versiyonu indirip deneyebilirsiniz.

Bütün bunların yanında GPS özelliğini rahatça kullanabilmeniz için DPRS ayarlarını sizin için yaptım, sizlerin sadece BM üzerindeki kişisel ayarlarınızı yapmanız gerekecek. Kullanırken her dijital kanala GPS menüsündeki numaraları atamanız gerekecek; 1 numara en kısa sürede veri gönderimini sağlarken 10’a kadar bu süre uzayacak. Dolayısıyla mobil iseniz 1’ seçebilirsiniz ama sabit bir lokasyonunuz var ise daha uzun süreleri seçmelisiniz böylece hem roleyi meşgül etmez hem bataryanızı tasarruflu kullanırsınız. Bu süreleri sizde revize edebilirsiniz. Tüm BM ayarlarınız doğru ise açık alanda kullandığınız dijital kanal üzerinden GPS menüsünü açın (1-10 arası numara seçin), bir süre sonra cihaz uyduya kitlenecek ve sonrasında https://aprs.fi üzerinden kendi iconunuzu ve çağrı işaretinizi online izleyebilirsiniz.Bu arada dosyanın contact list’inde Türkiye kullanıcıları yüklü. Maksimum contact list limiti olduğu için ulusal güncellemeyi ve dilediğiniz ülkenin kullanıcılarını yine http://n0gsg.com/contact-manager/ programı ile kolayca yükleyebilirsiniz.

Bu dosyada özellikle Antalya- Gaziantep sahil hattı boyunca kayıtlı tüm analog ve dijital roleleri şahsen denedim. Suan için sorunsuz çalışıyorlar, ancak bu role bilgileri revizyona uğrayabilir, arızalar olabilir veya deneme imkanım olmadığı bazı bölgelerin verileri hatalı da olabilir. Bu durumlarda beni bilgilendirirseniz seve seve düzeltme yapabilirim. Bu dosyadaki amacım amatör telsizcilerimizin tüm ülke genelinde hem dijital hem analog role kullanımına kolayca ulaşması ve kullanımın yaygınlaşması oldu. Üstelik belki diğer marka ve model cihazlara sahip amatörler de benzer çalışmalar yapar ise amatör telsizcilerin etkinliğinin artmasına katkı sağlayacağı düşüncesindeyim. Daha öncede bahsettiğim gibi henüz yeni bir amatör olduğum için dosyada hatalı data olabilir, bana ulaşırsanız birlikte revize edebiliriz. Dosyayı yükledikten sonra bana çağrı atmayı unutmayın : )

Bol QSO’lu ve güzel günlerde kullanmanız dileğiyle …73.

TA8DSS

TYT MD 390 Kütük

İlgili Makaleler

15 Yorum

  1. Ne kadar önemli ve faydalı!Acil durumlarda çok hayati önem taşıyacağını düşünüyorum .sosyal medyada duyurup faydalarını insanlara kısaca yazmanın belki de hayat kurtaracak faydası olabilir. Harika tebrik ederim.

  2. Gerçekten çok faydalı olacağına inanıyorum MD390 kullanıcılarına. Kütüğü yükledim. En kısa zamanda deneyip İstanbul tarafının çalışıp çalışmadığı konusunda bilgi vereceğim. Haftaya Ege’ye ineceğim, rota üstündeki röleleri de kontrol ederim. Emeğine sağlık kardeşim. 73

  3. Mükemmel bir çalışma ve zaman isteyen bir emek. “(DMR Test : 284997) kanal mevcut. Bu kanala dilediğiniz gibi kimseyi rahatsız etmeden çağrı çekebilirsiniz, sesiniz size geri geliyor ise her şey yolunda demektir.” Ses geri gelmiyorsa sorun hangi bölümdedir veya sorun nerededir.73

    1. Selam dosyada kendinize ait DMR ID kısmını doldurduğunuzu kabul edersek; öncelikle bulundugunuz bölgeyi kapsayan zone üzerindeki doğru DMR test kanalına cağrı çektiginizden emin olunuz. Eğer doğru kanal ve plakada iseniz role kapsama alanı dışında olabilirsiniz veya zayıf bir bölgede olabilirsiniz; bunlarin dışında o an digital role calışmıyor olabilir. Digital rolelerde arızalar olabiliyor veya o an interneti kesik olabilir. Aktif roleleri “ https://ham-digital.org/dmr-rptr.php?ctry=TUR “ bu linkten kontrol ve takip edebilirsiniz. Sol sütundaki nokta yeşil renkte olmalı.73ler

  4. Çok faydalı bir çalışma olmuş. Ayrıca büyük bir emek verilerek hazırlanmış bir hazır kütük. Hazırlayan amatör telsizci dostumuzun ellerine sağlık. Benim bir sorum olacak. Analog kanallarda, squelch neden 0(sıfır) ayarlanmış merak ettim. Ben hepsini 1’e çektim ama belki bir sebebi vardır diye sormak istedim.
    73

    1. Selam o kısmı default bıraktım bilgi sahibi olduğumdan değil aslında eğer aralarında bir fark var ise bende öğrenmek isterim : )

  5. Serkan Hocam öncelikle yayınladığınız bu kütük için emeğinize sağlık, çok teşekkür ederim.
    2 yıl sonra analog el cihazından DMR el cihazına geçtim (TYT Uv390)
    DMR konusunda sıfır bilgiye sahibim. Sayenizde Zeytinburnu dijital röle ayarlarını yaptım. Amcak şöyle bir durum var, ekranda arada sırada yeşil bir ses ikonu beliriyor ve telsizin üstteki ledi aynı anda yanıyor. Yani sanırım kanalda bir görüşme oluyor Ancak bu görüşmeleri duyamıyorum. Analog rölelerde olduğu gibi rölelerdeki görüşmeler dinlenemiyor mu DMR da acaba?

    1. Selam Taylan Bey sanırım bu durum dijital bir kanal üzerindeyken GPS bilgilerinin gönderimi aşamasında meydana geliyordur. Eğer GPS ayarlarında 1-5 arasında seçim yaptıysanız örneğin 1’de ise ve cihaz uyduya kitlendi ise her 30 saniyede bir bu verileri APRS üzerinden göndermeye çalıştığı için bu durumla karşılaştığınızı düşünüyorum. Bir internet kaynağına bağlı olmasanız bile cihaz verileri göndermeye çalışacak hatta sesli uyarıda verecektir. Eğer mobil değil iseniz yazıda belirtildiği gibi GPS ayarlarını 9 da tutabilrisiniz veya gps manuel kapatabilirsiniz böylece batarya tasarrufuda sağlarsınız. 73ler

  6. Merhaba md390 cihazı ile amatör telsizciliğe giriş yaptım. Doğal olarak şuan birçok konuya yabancı kalabiliyorum. Bu kütüğün cihaza yüklenmesi ve cihazla ilgili ilk ayarlamaların yapılması gibi konularda yardıma ihtiyacım var ne yapabilirim acaba ? Bir tavsiyeniz var mı ?

  7. Eski bir amatör olmama rağmen il DMR cihazım TYT-MD- UV390’u daha 1 saat önce sipariş ettim hazır kütük varmıdır diye ararken bu makaleye denk geldim. Harika bir çalışma yapmışsın eline sağlık. Cihaz elime ulaşınca ilk işim bu kütüğü yüklemek olacak ve becerebilirsem sana çağrı atacağım. Makale biraz eski umarım büyük felaketten bir zarar görmemişsindir. Yalova’dan Sevgiler Selamlar. 73

  8. Merhaba kolay gelsin iyi günler iyi çalışmalar tyt m390 kütüğünü sizden yükledim ama susturma kanallarda ve dmr modda 0 olduğundan hep hışırtı yapıyor bunu nası düzeltebiliriz acaba yardımcı olabilirmisiniz

    TB8AOR.73ler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu