Makaleler

Kaçınılması gereken DMR Telsizleri!

Bir süredir Çinli telsiz üreticilerinin TDMA olmayan DMR telsizlerin satışı konusu yeni bir gündem oldu. TDMA Nedir? TDMA, kısaca telsizin konuşulan kanalda gerçek zamanlı olarak sadece yarı zamanını iletmesini sağlayarak başka bir kullanıcının ise diğer yarısında iletim yapmasına izin veren sistemdir. DMR tekrarlayıcı rölelerinin aynı anda iki görüşmeyi iletmesine izin veren tamda budur. TDMA, DMR standardının temel bir parçasıdır.

Ne yazık ki son zamanlarda ortaya çıkan bu bazı “DMR” cihazlar TDMA yapamaz. Çoğu kez bu cihazlar tier II (2. kademe) DMR telsizleri olarak satılıyorlar, bu da tekrarlayıcıları doğru kullanmak için TDMA yapabilmeleri gerektiği anlamına geliyor, ancak malesef bunu yapamıyorlar.

Bunun sonucu nedir?

Bu cihazlar iddia edildiği gibi 2 katmanlı (tierII) cihazlar olmuş olsalar aslında DMR tekrarlayıcı üzerinde çalışması gerekir, ancak bu cihazlar gönderim yaptığınız zaman diliminde (Slot) iletim sağlar iken kullanmadığınız diğer zaman diliminde de (Slot) iletime geçer ve bu esnada kimse diğer zaman dilimini (Slot) u kullanamazlar. Daha basit bir dille anlatmak gerekir ise siz Slot1 de konuşur iken, konuşmanız Slot2 üzerinde de duyulacaktır. Bu da muhtemelen tekrarlayıcı kullanmaktan men edilmenize (Banlanmanıza) sebep olabilir.

Üreticiler bunu neden yapıyor?

TDMA yapabilen donanım daha pahalıdır. Bunun basit nedeni budur. Üreticiler, maliyeti düşürmek için ne yazık ki böyle bir yönteme baş vuruyorlar ve telsizin önemli parçalarını kaçırıyorlar . Konuyu paylaşarak bu cihazlar satın almayı reddederek bunun doğru olmadığını gösterin.

İşte O Cihazlar

1. Baofeng DM-5R.
Bu cihazın orijinal sürümü. Yalnızca Kademe 1 (Tier 1) olarak satılır (teknik olarak bu kademe 1 sadece lisanssız PMR446 bandı içindir). Bu cihaz, diğer DM-5R’lerle uyumlu simpleks kanallarda çalışır, ancak güncellenmeden önce diğer DMR cihazlarıyla çalışmaz. Güncellendikten sonra (vocoder’ı ucuz ASELP vocoder’dan DMR standardı AMBE2 + olarak değiştirmek için), sadece simpleks kanallardaki diğer DMR cihazlarıyla çalışmalıdır.

2. Baofeng DM-5R Plus.Kademe 2 (Tier II) cihaz olarak satılır. Bu telsiz, simpleks kanallardaki diğer DMR telsizleri ile kutudan çıkar (yani herhangi bir yazılım güncellemesi olmadan). Aynı zamanda tekrarlayıcılarda da çalışır, ancak diğer tekrarlayıcı yuvasını (Slot) sıkıştıracaktır, bu nedenle bu cihazı asla DMR tekrarlayıcıda kullanmamalısınız!!!. Bu, bu cihazın donanımı ile ilgilidir, bu yüzden tekrarlayıcılarda düzgün çalışmasını sağlayacak bir güncelleme olmasını beklemeyin.

3. Radioddity GD-55 / TYT MD-398
Radioddity GD-55, aslında bir TYT MD-398’dir. Bu telsizlerin hiçbiri TDMA yapamaz. Bu bir donanım sınırlamasıdır, bu nedenle hiçbir yazılım güncellemesi veya yükseltmesi bunu değiştiremez. Bu, cihazın potansiyel olarak DMR tekrarlayıcılarda çalışabileceği, ancak DM-5R plus gibi diğer zaman aralıklarını sıkıştıracağı anlamına gelir, bu nedenle asla bir DMR tekrarlayıcıda kullanılmamalıdır.
Not: GD-55 Plus, internette gördüğüm bilgilere göre her iki zaman diliminde de iyi çalışıyor, ancak GD-55’in aksine bu cihazın dual bant OLMADIĞINA dikkat edin

4. TYT MD-680
Ekranı olmayan 10W cihaz.

Bu sorunla ilgili başka cihazlar biliyorsanız, lütfen listeye ekleyebilmemiz için bizimle iletişime geçin.

TA3NHI

İbrahim ÜRÜKER 1975 Bursa Doğumluyum, Amatör Telsizciliğe TA3CGF çağrı işaretim ile 1993 yılında başladım. Daha sonra çağrı işaretim yönetmelik ve ikamet değişiklikleri doğrultusunda TB2NHI ve en son TA3NHI olarak değişti. Elektronik ve özellikle haberleşme teknikleri üzerine ilgim beni Amatör Telsizciliğe son derece ilgili hale getirmiştir. Yazılım Geliştirici mesleğimi Amatör Telsizciliğe nasıl fayda sağlarım düstüru ile bir çok projeye el attım. Son zamanlarda DMR çok hoşuma giden bir teknoloji ve çalışmalarıma bu yönde devam ediyorum. Saygılarımla TA3NHI 73

İlgili Makaleler

7 Yorum

  1. Baofeng… Ne analog, ne dijital, hiçbir cihazı beş para etmez. Analoglar her çeşit harmonik ve parazit üretiyor, dijitallerde de bu durumu öğrenmiş olduk. Ucuz etin yahnisi işte…Vlone

    1. Baofengin 1701 cihazı bir müddet kullandım. Cihaz fiyat/performans olarak beni memnun etti, oldukça kullanışlı geldi.
      73

  2. Değerli bilgiler için çok tşk ederim.
    TYT MD-UV390 Dual Band El Telsizi ve MD390 monoband telsiz modelleri durumu hk.da bilgi varmıdır.
    Tşkler, saygılar.

    1. Hayri Bey Selam
      TYT MD-UV390 Model cihaz deneyimim oldu. Güzel bir cihaz, bu makalede geçen sorunlar bu modelde yok. Problemsiz kullanılabilir.

    1. Recai bey bu makalede olumsuz cihazları aktarmaya çalıştım. Anytone at-d878uv cihazı amatörler arasında en popüler cihazlar arasında

  3. SLM BNDE DE 1701 BAOFENG VAR AMA RÖLE KUYRUK SESNI ALAMIYORUM NE YAPTIMSA AYARLAYAMADIM BİR AYARI VARMI BILGINIZ DAHILNDE TESEKKURLER

    73

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu